Saturday, October 30, 2010

Percubaan Pertama...



Assalamualaikum...

Sebelum ni saya ada bagitau korang pasal masalah muka saya yang tiba-tiba jadi tempat jerawat bersarang kan. Sebab jerawat ni juga kadang-kadang saya rasa macam nak terjun katil je sebab dah tension sangat. At the same time, saya ada la juga tanya member-member yang pernah ada jerawat dorang pakai produk apa sebab sekarang kulit dorang flawless dah.

Ni lah first time saya terjebak dalam masalah jerawat ni. Dulu kalau ada jerawat pun sikit je tak nampak sangat tapi sekarang ambik kau! Tapi bila dah tahu muka tu dah jadi habitat jerawat tak kan nak duduk diam je pastu biar je jerawat tu beranak pinak bercucu cicit..Tak boleh ye puan-puan tuan-tuan.. Kita kena cari solusi. Ala macam try and error la kan. Kalau tak effective cara tu try la cara lain pulak jangan nak give up x memasal. Bab muka ni saya memang sensitif sikit..Teheeee..

Tapi tak dinafikan la sometime rasa macam agak down bila jadi camni. Produk yang beratus ringgit pun pernah try tapi tak reduce juga jerawat ni. Yang murah pun pernah try tapi macam tak ok juga (Murah-murah pun ada kelulusan KKM juga. Bukan main hentam je saya beli). Bila dah try macam-macam produk tapi tak ok juga, saya pun decide nak mintak antibiotik je kat klinik. Pastu semalam dengan semangat untuk menghilangkan jerawat ni saya pun pergilah klinik UiTM.


Pastu orang yang jaga kaunter tu minta student card pastu suruh saya duduk kejap tunggu turn.(eh perlu ke cerita sampai camtu???Heeee) Pastu doktor panggil masuk tanya sakit apa. Takkan nak cakap sakit hati sebab jerawat dah banyak kan? Saya cakap saya nak mintak antibiotik untuk jerawat. Tapi doktor tu tak bagi sebab antibiotik tu untuk kes jerawat yang teruk je.. .OMG maksudnya jerawat saya ni tak la terlalu teruk..Lega kejap.. Fuhh!!! Tapi tapi tapi tapi agak bahaya kalau dibiarkan lama-lama. Takut nanti makin melarat merebak membanyak dan lain-lain...Oh ya doktor tu cakap antibiotik tu kena makan non stop until 6 month taw. Once kita stop within 6 month tu lagi teruk jadinya.. tu doktor tu la yang cakap. Doktor just bagi ubat sapu untuk malam dan siang. Dia siap pesan lagi ubat ni mahal so jangan hilangkan. Kalau hilang dia tak kan bagi yang lain dah. Tapi kalau habis boleh mintak lagi.. Alaa kalau hilang boleh je cakap ubat tu dah habis..Haippp tak baik menipu!!

Saya nak cuba dulu ubat tu, pastu kalau ok ke tak ok saya akan bagitau korang. Mana la tahu kot-kot la korang pun ada jerawat then tercari-cari produk yang seswai kan.. Sharing is caring, sharing is loving..;)






19 comments:

Takumi said...

konpem menjadi ke mende ni??

Nurul Syuhadah said...

xtaw la ok ke x..try jew..lau x ok try la yg lain pulak..

Anonymous said...

achique,,,
FYI i skunk tgh guna antibiotik,,,
hasilnya amat memberansangkan,,,hahaha
p/s: ubat yg kt bwh 2 i da penah guna,,tp hasilnya x delah wow>>>
tp ok lah,,sebab:op kos free,haha

mardhiyah said...

Nurul!! kalau menjadi err.. mengurang jerawat ko tu, nanti kita kongsi ye benda alah tu.. boleh cakap kat doktor dah habis nanti.. aku tolong ko habiskan hehehe

Nurul Syuhadah said...

anon : doc xbg antibiotik sbb dye ckp antibiotik tu utk kes jrwat yg terus jew then lau skali start makan kena makan untul 6 month non stop..lau terstop lagi teruk jdnye..ngeri..papehal pun i cuba jew dulu ubat tu.. my hosmet ckp dye pakai ok sbb muka dye dulu teruk sgt..

mar : haha pe ssh ko g klinik mintak ubat tu konpem dpt..eh tapi ne ko de jerawat dah..

khadijah aminah md yusoff said...

adoi aku punya dahi pon naik jerawat kecik2 cinabeng jerawat

Nurul Syuhadah said...

if ubat tu ok aku suggest kan ko amek kat klinik uitm ea..hik3

cik EPAL said...

g mintak kat klinik kena bayar bpe ea??

Nurul Syuhadah said...
This comment has been removed by the author.
Takumi said...

ooo... bleh mintak camtu je ek?? kang kena ceramah ngan doktor tu... dia pon byk ckp gak...

Nurul Syuhadah said...

bley jew next time mntak lagi..tgkla tmpoh masa..lau mggu dpn ko g mntak then ckp ubat tu abes mmg kena pelangkung r..wuwuwuwu

aKu tetap Aku said...

lau jd i want 2...........heheh...jrawat suka nek kat pp...adus

ADLIE said...

YANG DIFFERIN TU PAKAI TIME BILE?
BENZAC TU TIME BILE PLAK?APE BEZA KEDUA2 UBAT TU?

Nurul Syuhadah said...

adlie : yg kecik tu utk mlm, yg besau tu utk siang;)

adlie said...

yg kcik tu mahal nak mampuih....
if pakai ubat tu n then elok,smpi bile jerawat kite kekal elok ae?slame2nye ke?

Nurul Syuhadah said...

adlie : awak da survey harga dye ke? sy dpt free. amek kat klinik uitm jew. kalau awak xde masalah hormon ke ape, insyaallah jerawat tu xkan naik blk. yg jd mslhnye bile hormon xstabil. kalau cmtu kene cr alternatif lain la macam makan supplement ke ape. tp based on my experience ubat jerawat tu + mary kay sgt2 bagus utk reduce n hilangkan jerawat ;)

Anonymous said...

thx 4 ur info babe...

Nurul Syuhadah said...

anon : my pleasure;) sharing is caring rite..awwww

princess said...

untuk pengetahuan wak semua, ubat differin tu adalah untuk mengecutkan atau mengeringkan jerawat ngan lebih cepat..saya penah guna + ubat sapu antibiotik..hasilnya amat memuaskan..best la wak dpt free lagi..saya beli lebih kurang rm 60 hinggit..