Sunday, July 24, 2011

Day 1 : Introduce, recent picture, 15 interesting facts


Assalamualaikum :) Seperti yang diwar warkan cabaran pertama akan bermula pada hari ini. Ya hari ini. Jadi marilah kita mencabar diri sendiri.

Day 1 :Introduce, recent picture, 15 interesting facts

Introduce

Terasa seperti sesi induksi pula teheee. Ok let me introduce my self. Nama panjang Nurul Syuhadah Bt Mohamad. Tempat lahir tanah tumpah darah ialah Terengganu #pure Terengganu. Tapi dialek harian tidak seperti orang Terengganu sebab aku tinggal kat Besut. For your info, Besut bersempadan dengan Kelantan. Besut juga daerah yang paling hujung dalam negeri Terengganu. Thats why kitorang yang tinggal di Besut ni ikut loghat orang Kelantan (: Sekarang aku stay kat Skudai Johor sebab kerja kat sini. Family aku besar #bukan berbadan besar tapi ramai. Aku anak ke sembilan daripada sepuluh adik beradik. Ramai orang cakap masyarakat belah Pantai Timur ni, anak memang ramai. Betul juga tu sebab sepanjang aku belajar kat Shah Alam dulu dan kerja kat Skudai ni, belum pernah aku jumpa member aku yang adik beradik dorang seramai adik beradik aku. Hurmmm ini merupakan petanda yang sihat heee. Maknanya orang belah Pantai Timur lebih produktif. Yes productive. Fullstop!


Recent picture

# gambar ni snap akhir bulan lepas. Belum basi lagi. Kira latest letewww.

15 interesting facts.# hoyehhhh aku suka part ni :)

1. Kajian otak manusia menunjukkan bahawa jika sesorang melihat dan merenung gambar orang yang disayanginya dalam tempoh yang lama, ia akan meransang bahagian ‘caudate’ otak – bahagian yang menghasilkan rasa kemahuan yang kuat (craving). #wow fantastik bebeh.

2. Lelaki yang mencium isterinya di pagi hari dikatakan akan hidup 5 tahun lebih lama daripada lelaki yang tidak melakukannya. #hah kalau rasa nak hidup lama cium la bini kau tu tiap2 pagi ngeh3. Ni fakta ke auta?

3. 2 per 3 orang mengatakan bahawa mereka jatuh cinta kepada seseorang yang mereka kenal lama berbanding dengan seseorang yang mereka baru kenal. # ni sememangnya fakta! takkan la baru je kenal dah jatuh cinta kot. kalau cepat sangat jatuh cinta tu mesti sebab orang tu ada full package kan? Mustahil boleh kenal hati budi dalam masa yang singkat.

4. 43% wanita tidak suka lelaki menulis ‘love’ atau ‘cinta’ di atas kad,email dan sms melainkan kata-kata tersebut disertakan dengan komitmen. # yes agreed! apa guna luahkan kata-kata cinta tapi tak ada komitmen dalam cinta? rugi la weh.

5. Seseorang yang baru jatuh cinta dan dilamun cinta akan mengeluarkan hormon serotonin yang sedikit, jumlahnya seperti tahap kandungan hormon orang yang dilanda penyakit obsesi terlampau. Sebab tu orang yang dilamun cinta memang kelihatan seperti orang gila. #aku tak aku tak aku tak. aku normal sajee eventho dilamun cinta. Over bebenor jatuh cinta sampai jadi macam orang gila. Gila kentang spring tu.

6. Mengikut kajian Dr. Helen Fisher dari Rutgers University, penulis buku ‘Why We Love, apabila seseorang baru berpisah (break up), dia akan berasa semakin sayang terhadap bekas pasangannya. Bahagian otak yang membuat kita rasa gembira terus aktif pada ketika ini. #aku tak sure pasal benda ni sebab aku tak pernah break up. Korang yang pernah break up ada rasa camni ke?

7. Mengikut teori matematik, seseorang seharusnya bercinta/couple dengan sedozen orang sebelum menemui pasangan yang boleh dijadikan pasangan hidup sejati. #ni fakta gila kentang. Sedozen beb. Aje gila! hahaha. Jangan percaya dengan fakta ni.

8. Ini akan mengejutkan anda : Cinta yang bahagia akan membuatkan kedua-dua lelaki dan wanita menjadi gembira. Semakin kuat komitmen mereka terhadap hubungan, semakin bertambah gembira mereka. #Opocot! (bajet terkejut)Tak terkejut pun dengan fakta ni. Dah memang benda betul pun kan? Ye ye sajee ayat depan fakta tu.

9.
Bunyi yang dikeluarkan apabila anda mematahkan-matahkan sendi tangan, jari atau kaki adalah disebabkan oleh letupan buih di dalam sendi itu. #ohh i thought tulang yang patah :p. Gila kentang putar buih bunyi camtu. Baiklah noted!

10.
Di Albania, menggelengkan kepala bermaksud 'ya' dan menggangguk bermaksud tidak. # uishhh bahaya jugak tu. Janganlah korang datang Malaysia weh. Banyak pulak salah paham nanti.

11.
Kebanyakkan debu yang berterbangan di dalam rumah datangnya dari sel-sel kulit kita yang mati. #menarik sungguh fakta ni. Sel-sel kulit kita yang mati tu datang balik kat kita. Singgah dekat rambut kita, makanan kita, muka kita. Bagus!

12.
Orang lelaki mudah mendapat buta warna,10 kali ganda berbanding wanita. #buta warna tak apa bang. Jangan buta hati. Eh aku pernah tengok ada lelaki bangla tu pakai seluar kuning terang dengan baju merah menyala. Hmm dia buta warna letewww..

13.

Dalam secawan kopi terdapat lebih daripada 1,000 jenis bahan

kimia. #amek kau. lebih 1000 ok. Pasni minum kopi banyak-banyak ya. Nasib baik aku tak suka kopi.


14. Orang yang menggunakan tangan kanan hidup sembilan tahun lebihlama daripada mereka yang kidal. #tak nak percaya fakta ni. Kalau disertakan dengan hujah yang lebih jelas baru aku nak percaya!


15. Ketika bersin, semua organ dalam badan tidak berfungsi termasuk jantung. #aku pernah cakap kat cikgu aku time PLKN dulu pasal benda ni. Tapi dorang tak nak percaya. Mati-mati dorang menafikan :( Kan betul aku cakap.huwaaa


16. Menurut kajian, purata setiap kita mengucapkan 30,000 perkataan

sehari dan mengambil masa 3 1/2 jam sehari untuk bercakap. #aku rasa jumlah perkataan aku lebih daripada itu.


17. Tahukah anda Nurul Syuhadah Mohamad adalah seorang yang cool #ini fakta bukan auta ;p



Ok selesai sudah cabaran 1. Cabaran seterusnya akan bersambung...

Ok bubbye (:




6 comments:

cheqwa said...

errr,nescafe tergolong dalam kopi tak?hehe

Nurul Syuhadah said...

maybe la dear. :) x sure sgtla tapi nescafe bahaya taw.

Dewata Sukaria said...

17. Tahukah anda Nurul Syuhadah Mohamad adalah seorang yang cool #ini fakta bukan auta ;p
-FAKTA PALSU Haha..

Nurul Syuhadah said...

Haha jgn r jeles der

♥ nana i am ♥ said...

next post pleaseeeeee dear~ :)

Nurul Syuhadah said...

nana : soon my dear :)