Thursday, September 2, 2010

Tips penjagaan contact lens..

Assalamualaikum..;) Entry kali ni saya nak share tentang Tips Penjagaan Contact Lens atau dalam Bahasa Ibunda kita dipanggil Kanta Lekap;).. Kalau dalam bahasa ibunda Aisywarya Rai kurang pasti lah pula mereka panggil apa. Since saya pun contact lens, saya rasa nak share tips-tips untuk menjaga benda tu dengan betul. Baiklah saya tahu ramai yang dah tahu tapi ramai juga yang tak tahu cara nak jaga benda tu kan.. Ada yang nak cuba pakai tapi takut nak try sebab fikir complicated sangat pasal benda ni. So memang tak salah la kalau saya buat entri pasal ni.. Tapi tapi tapi tips ni bukan dari saya but me taken from HERE.. Sape-sape yang suka contact lens and rasa nak beli, silalah membeli ya tapi bukan saya yang jual.. Saya tolong promote jew..;) Ok2 teruskan pembacaan...

After buka botol, rendamkan/soak lens selama 6 jam/ lebih menggunakan solution(multipurpose solution). jangan sesekali menggunakan air paip/air biasa untuk membersihkan lens/lens case. Selepas direndam baru boleh menggunakan lens dengan selamat.

Pada penggunaan pertama kali, start dengan 4 hours/jam dulu, and then baru ansur2kan jam pemakaiannya..tambah dlm 2 jam sehari. jika mata anda rase letih atau tidak tahan, perlulah membuka lens itu.jangan memaksa mata anda.rendam lens dlm soltuion water then baru pakai balik.

Jika tidak menggunakan lens untuk tempoh yang lama, setiap minggu perlu tukarkan solution water yg digunakan untuk merendam lens di dlm lens case.

Pastikan tangan anda dicuci bersih(soap free) dan dilap kering sbelum memegang/menyentuh lens. Jangan sekali2 berkongsi lens dengan org lain..Sangat2 bahaya..
Langkah 1: Basuh tangan setiap kali anda ingin membuka kanta lekap. Selepas basuh pastikan tangan anda dikeringkan kerana air paip masih mengandungi kuman atau bakteria kecuali anda menggunakan air yang ditapis.

Langkah 2: Keluarkan kanta lekap secara berhati-hati dengan tangan yang bersih dan kering.

Langkah 3: Letakkan kanta lekap dengan tapak tangan anda. Bersihkan dengan cara meletakkan 3-4 titis pembersih penyelesai pelbagai guna(multipurpose solution) terutrama di bahagian atas kanta tersebut. Gunakan salah satu jari anda untuk menggosok kanta dengan lembut bersama titisan pencuci tadi.

Langkah 4: Bilaslah kanta lengkap anda dengan titisan pencuci khas yang sama untuk menghilangkan kuman yang terlekat padanya.

Lnngkah 5: Simpan kanta lekap anda dalam bekas khasnya, pastikan bekas tersebut bersih dan perlulah diganti dengan kerap supaya kuman yang ada pada bekas lama tidak melekat pada kanta lekap anda.
psttt saya suka kaler pink 2..;)


No comments: