Friday, July 16, 2010

K.E.H.I.L.A.N.G.A.N

11 Julai 2010- Tarikh yang akan aku ingat sampai bila2.. Ayah pergi meninggalkan kami semua buat selama2nya...Doc sahkan ayah meninggal kerana sakit jantung. Aku tak sempat jumpa dia sebelum dia menghembuskan nafas buat kali terakhir. Bukan aku sorang jew tapi 8 orang kakak dan abang aku tak de bersama arwah pada hari tu. Sorang je kakak aku yang jaga arwah kat hospital masa tu.. Actually malam 11hb tu aku balik untuk jumpa dia coz family aku kat kampung cakap keadaan ayah agak teruk. Aku xsangka langsung aku xde kesempatan untuk berbual2 dengan dia dan jaga dia lagi. Petang sebelum dia meninggal family aku cakap dia nampak macam dah sihat, makan pun macam orang sihat dan berbual dengan orang yang datang melawat dia macam dia tak sakit. Tapi xsangka pulak tu petanda akhir yang dia akan tinggalkan kami semua selamanya.

Masa aku on the way balik kampung, kakak aku call and dia cakap ayah aku dah tak de. Aku tak tau cane nak gambarkan perasaan aku masa tu. Aku balik untuk jumpa dia tapi............ Masa tu da pukul 2 pagi. Hanya beberapa jam sebelum aku sampai rumah. Aku ingat pagi2 lagi aku nak gi jumpa dia kat hospital tapi aku xsempat!!! Aku agak terkilan sebab tak dapat jumpa arwah buat kali terakhir sewaktu arwah masih hidup. Tapi siapa aku untuk melawan takdir Allah yang telah tertulis di Luh Mahfuz??? Semuanya dah ditetapkan...Bila aku sampai rumah, jenazah ayah dah dibawa pulang oleh pihak hospital. Hanya jasad tanpa nyawa............ Arwah xsempat tengok aku abes study, xsempat tengok aku keje dan aku xsempat nak buat macam2 untuk arwah...

Walau cane pun aku bersyukur sebab seminggu sebelum arwah ayah meninggal aku sempat minta maaf dan minta ayah halalkan segala2nya.. Masa tu aku pelik, bila aku bagitau arwah yang aku dah nak balik shah alam, dia minta maaf dengan aku. Sebelum ni arwah tak pernah buat macam tu. Arwah bagaikan tahu yang ajalnya makin hampir....
Mati itu pasti..Kullunafsinzaa ikottulmautt.. Itu janji Allah... Sesungguhnya aku redha dengan ujian yang maha hebat ini. Semoga roh ayah ditempatkan bersama para solihin.... AMIN YARABBAL ALAMIN..

(AL-FATIHAH UNTUK HAJI MOHAMAD BIH HASAN=1934-2010)


8 comments:

pAIyEd da great said...

bnyk2 kn bsabar ye...dr allah kite dtg n kpada allah jua kte prgi..

pAIyEd da great said...

bnykkn bsbar...dri allah kite dtg n kepada allah la kite prgi jua...

Nurul Syuhadah Mohamad said...

Semoga Allah merahmatinya...

dr.wanpotter said...

salam. dear, aku baru tahu... ALFATIHAH...bykkan bersabar.. semoga rohnya bersemadi bersama org2 y beriman. hanya 3 benda y akan menghubungkan kita dengannya. doa anak yang soleh, amal jariah n ilmu y diajar. so, amlkanlah perkara y akan menghubungkan kita dengannya.. jadilah anak yang solehah...

Shukoq said...

WHATEVER U DO, DONT FORGET HIM K..SEE THE FUTURE,DONT LOOK BACK

Nurul Syuhadah Mohamad said...

ramlah : thanx girl..aku ingt ko da taw..aritu sent msg kat mmbe2..aku sent to many, maybe tlepas pndang name ko... aku xpnh lupa utk doakan dye n sampai skunk still xpat lupakan dye..Semoga Allah merahmati rohnya...

shukor : thanx beb..I'll...

♥ nana i am ♥ said...

takziah yee.
be strong n jangan lupa doa utk ayah.

Nurul Syuhadah said...

thanx nana...Semoga Allah merahmati arwah ayah...