Tuesday, January 11, 2011

Awas : Perhatian kepada semua kaum HAWA. Bahaya tuala wanita biasa di pasaran..

Assalamualaikum...

Aku pasti ramai dah tahu pasal bahaya tuala wanita biasa yang memang berlambak-lambak terjual kat pasaran sekarang ni. Info pasal bahaya tuala wanita biasa tu memang ada sana sini. Tapi aku pasti korang buat-buat tak tahu walaupun dah tahu 100 % bahaya penggunaan tuala wanita biasa ni. Aku tiba-tiba terfikir nak buat entri pasal ni sebab nak share benda yang aku tahu dan aku nak korang fikir dua tiga kali sebelum guna tuala wanita biasa tu.

Based on my observation, ramai sangat girl dah tahu pasal bahaya tuala wanita biasa ni tapi dorang buat-buat tak tahu dan pandang ringan benda macam ni. Alasan dorang, "pad biasa tu murah je kalau nak compare dengan pad herba". Ada jugak yang cakap "Tak mampu la nak beli pad herba tu." Lagi seronok bila ada yang kata "Eleh kalau nak kena penyakit pakai pad herba pun dapat penyakit jugak" Adesss.. Terkedu. Pilu. Prevention is better than cure,right. Penyakit tu boleh di elakkan kalau kita cegah dari awal. Pencegahan tu kan salah satu usaha.

Ok kalau korang blur-blur lagi apa bahaya tuala wanita biasa ni, scroll bawah ni ea..*kalau kau dah khatam pasal ni duk diam-diam.ngeh3


-Kebanyakan pad dibuat menggunakan kertas kitar semula atau kertas sisa buangan.Proses kitar semula kertas ini menggunakan bahan kimia yang banyak bagi
menghilangkan warna dan bau. -See..memang bahaya kan...oke baca lagi kat bawah ni.

Klorin adalah bahan wajib dalam proses pembuatan produk pulpa dan kertas. Klorin bertindakbalas dengan haba untuk menghasilkan Dioksin. Dioksin telah disahkan sebagai karsinogen (racun) paling bahaya untuk kesihatan. Dioksin adalah bahan kimia bertoksid yang amatkuat kesannya. Ia adalah 130 kali lebih bertoksik daripada Cyanide, dan 900 kali lebih berbahaya berbanding Arsenik. Ia digelar “Bahan Bertoksik Paling Kuat” pada masa kini.
Pusat Penyelidikan Kanser Antarabangsa mengkelaskan Dioksin sebagai
KARSINOGEN(bahan penyebab kanser) kelas pertama.


Dioksin menyebabkan:

Ketidakstabilan hormon

Kanser Payudara

Kanser Ovari

Kanser Usus

Endometriosis

Kemandulan

Fibroid

Keguguran

Jangkitan pada uterus

Melemahkan sistem imuniti badan



CIRI-CIRI TUALA WANITA BIASA


Pembungkusan Yang Tidak ’Hygienic’

Pembungkusan di kilang masih secara manual.Pembungkus yang tidak boleh ditutup semula setelah dibuka. Mudah tercemar habuk, bakteria, kulat dan lembapan.

Penuh dengan bakteria

”Kandungan bakteria 11 x lebih tinggi dari piawaian antarabangsa”. Ia boleh menyebabkan jangkitan kuman dan kegatalan pada alat sulit wanita. - Laporan Kajian Persatuan Pengguna Pulau Pinang (CAP) 1987


Tiada tarikh luput (Expiry Date)

Hampir semua pad dipasaran tidak mempunyai tarikh luput. Ada pad yang telah berubah warnanya menjadi kekuning-kuningan masih dijual dikedai-kedai. Berapa pastikah anda ia tidak akan menjejaskan anggota sulit anda?

Pelapik Luar Tidak Telus Haba

Menyebabkan haba dari suhu darah haid terperangkap, alat sulit menjadi lembap dan tidak selesa.


Tiada Bahan Anti-Bakteria

Pad wanita adalah tempat pembiakan bakteria yang paling ideal kerana terdapatnya protin didalam darah haid. Bakteria dengan mudah masuk kedalam badan melalui vagina dan melemahkan sistem imuniti badan. Bakteria akan memasuki ke dalam sistem badan hanya dalam tempoh 2 jam sekiranya haid ini tidak dicuci.


* Setiap wanita menggunakan ~ 15 000 keping tuala wanita sepanjang hayat
(35 tahun ;period pada usia 12 tahun dan menopouse pada usia 47 tahun).
Maka, risiko wanita itu terdedah pada Dioksin adalah
15 000 kali !!!
Patutlah
Kanser Serviks (Pangkal Rahim) menjadi
Pembunuh No. 2 Wanita Malaysia

Tuala wanita yang selamat memang banyak kat pasaran sekarang ni. Mesti korang pernah terperasan kewujudan pad Avail, She (She ni baru je dijual. Ala yang duta nye danny x factor, lisdawati and haiza tu). Tak salah melabur sikit untuk kesihatan kan. Jangan berkira sangat kalau nak sihat dan cegah macam-macam penyakit.







SHE..*pic from uncle google



Avail

Pad herba ni ada tarikh luput. So dijamin selamat dan tak ada side effect..;) Selain daripada selamat, pad herba ni juga boleh mengubati macam-macam penyakit, InsyaAllah.




11 comments:

Atsuko Ichirou said...

huh??
pad yg cm kotex, sofy or stay free tu pon tak slmt la ea??

Nurul Syuhadah said...

yup dear..pad2 sedemikian la yg berbahaya..hee. pasni lau bleh tukar pad yg selamat ea..

Hanis Azla said...

bagusnya info ni.. lps ni kenalah bertukar kpd yg lebih baik dan selamat.. Thanks yer utk info yg baik ni..

Nurul Syuhadah said...

hanis : sama2..;) sharing is caring kan..kalau bleh pasni jgn pakai pad biasa tu lg..memang bahaya..

Dewata Sukaria said...

oh.. macam tu eh..
kena bg tau bini aq ni..

Nurul Syuhadah said...

abil : yezzaaa seharusnya begituwww

zaty luvlianncezzz said...

euwww..

really?

bwu taw je..

cmna nih..huhu

Nurul Syuhadah said...

zaty : bertukarla kpd pad yg lebih slmt pasni..heee

ASSOYFINGER67 said...

bagus info nie..pasal aku pembeli..tapi bukan pemakai..huhu..nnt bagitau mem..hakhak

Nurul Syuhadah said...

bnda baek harus dikongsi bersamee...hohoho

Bayang Aleya ----- NoMaisara said...

uUUuuu..seyes ke...oh ok ok...